Bihun goreng taucu

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum



Haritu ade beli taucu sebab nak buat projek. Tapi biasalah cita2 je tinggi. Kerajinan tu tiada. Akhirnya takvtau nak buat ape ngan taucu ni, jumpa la resepi goreng taucu ni.

Sedap la jugak hasilnya, tapi.macam takde rasa taucu sangat pon bila.dah siap macam bihub goreng normal je mak rasa, mungkin sebab dah campur semua2 rempah. Pastu dia tak leh letak banyak sangat. Masin berdengung. Ni pon letak sikit dah tam tambah gram
dah. Resepi dia mudah jer, tapi bukan untuk kanak2 la, sebab taucu pon ade msg jugak. Tapi kalau nak guna pon bukan selalu la. Berpada2 yer ibuk2

Resepi bihun goreng taucu

3 ulas bawang merah*
2 ulas bwang putih*

Tumbuk dua baahan diatas, tumis dengan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi.

Masukkan sesudu besar cili kering kisar. (buang biji, rwbus, kisar) masak hingga garibg.

Masukkan protein. I.letak.udang sikit. Sotong sikit.

Masukkan sesudu taucu.

Pastu masukkan sayur-sayuran. (i guna sawi, kubis, ciki merah) seimbangkan rasa masin manis. I tambah molasses sikit. Garam takyah dah. Taucu dah masin.

Dah cukuo rasa semua. Masukkan bihun yang dah direndam lemvut. Kacau la sampai masak. Makan dengan perahan limau. Bawang goreng, dan daun sup kalau ade. Kalau xde belasah la dengan ape yang ade.

Alhamdulillah. Puas hati dengan masakan sendiri harini. Sejak.merandung ni, asyik xberkenan je.food masak.sendiri. Selamat mencuba!

Astaghfirullahalazim

You Might Also Like

10 comments

  1. Salam Farah pekabar? sihat anak2 semua camner? sedap ni.. boleh try.. tak penah letak taucu kan..lain dari yg lain ni...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..
    Nampak sedap :)

    Lama dah tak makan bihun goreng taucu.. Mak sy kalau goreng bihun mmg letak taucu.. Sebab tu tekak ni jarang boleh terima bihun goreng beli kat kedai..heheh..

    Nak gi beli taucu la pasni...hihi..

    ReplyDelete
  3. belom penah try letak taucu pasni bole try :)

    ReplyDelete
  4. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
    Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  5. assalam

    Ok baru tahu taucu lei wat bahan asas bihun sedap eak.. tengok magh masak cam senang je..kalau malas pun masak gak nampak sedap lak tu..

    Ibu Bizi Sangat

    ReplyDelete
  6. I would love to Invite all blogger to get a nice amount from writing. If any blogger wish to make 100$ per day just from article writing click to join this opportunity on http://www.guruofmovie.com/2015/01/write-for-us.html

    ReplyDelete
  7. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete